MOTHERSHIP OF WORK

Miten tehdä toimistosta ympäristöystävällinen?

by Anni Karjala –

180411 Header Blogi

Monelta toimistolta löytyy jo bioroskis, mutta take-away kuppeja kitataan yhä antaumuksella. Vietämme töissä neljäsosan viikostamme, ja tuotamme siten toimistolla myös ison osan jäte- ja hiilijalanjäljestämme.

Ympäristötietoisuus on lisääntymässä hyvää vauhtia, mutta asenteet muuttuvat vielä hitaasti teoiksi.

Mitä voimme konkreettisesti tehdä, jotta ympäristökuormamme vähenisi työpaikalla? Kysyimme neuvoa ympäristösuunnittelija Pirita Kuikalta ekotuesta.

1. Pupunruoka kunniaan. Maatalous ja ruuantuotanto aiheuttaa yli neljäsosan maailman kasvihuonepäästöistä - enemmän kuin esimerkiksi liikenne. Jos ruokavaliomme pysyy ennallaan, ruuantuotannosta aiheutuvat kasvihuonepäästöt tulevat lisääntymään 80 % vuoteen 2050 mennessä. Kasvisruokavalio on todellinen ympäristö-hack: jos siirtyisimme kaikki kasvisruokavalioon, päästömme tulisivat jopa vähenemään nopeasta väestönkasvusta huolimatta!

  • Jos 24/7 kasvissyönti tai vegaaniruokavalio ei inspaa, tee itsestäsi lounasvegetaristi, tai ota kuukauden mittainen vegaanihaaste.

2. Opettele inhoamaan muovia. Maailmassa tuotetaan vuosittain noin 90 miljardia kiloa muovia, josta meriin päätyy noin 10%. Muovinkulutuksen vähentäminen on yksi keskeisimpiä ympäristötekoja.

Työpäivän aikana käytämme huomaamatta yllättävän paljon muovia. Sitä kertyy esimerkiksi take-away kuppien, ruokailuvälineiden ja käärepapereiden muodossa vuositasolla huima määrä.

  • Heivaa take-away kupit ja hanki termarimuki. Kanna sitä aina laukussasi ja nappaa kahvi siihen on-the-go.
  • Jos haluat olla true luonnonrakastaja, pyydä myös take-away lounas omaan kestoboksiisi!
  • Vältä kaikkea yksittäispakattua

3. Ja tietenkin, älä yksityisautoile! Kulje julkisilla, Apostolin kyydillä tai pyörällä. Ekotuen sivuilta löydät laskurin, jolla voit ynnäillä eri kulkupelien ympäristökuormat, ja vertailla niitä.

Mitä yritys voi tehdä ympäristön hyväksi?

Priorisoikaa ekologisuus. Osallistakaa työntekjät miettimään, miten työpaikastanne voisi tehdä vähemmän ympäristöä kuormittavan.

Vähentäkää lentomatkoja. Lentäminen on ympäristölle haitallisin liikkumisen muoto. Lentomatkat esimerkiksi Amerikkaan tai Aasiaan tupruttavat ilmakehään useita tonneja hiilidioksidia.

  • Välillä on pakko matkustaa paikan päälle, mutta useimmat tapaamiset hoituvat myös etänä. Asettakaa lentomatkojen vähentäminen koko yrityksen laajuiseksi prioriteetiksi. Luokaa yritykseenne kulttuuri, jossa lentomatkojen ympäristöhaitat tiedostetaan ja lentäminen minimoimaan.
  • Suunnitelmallisuus on valttia. Kun on pakko matkustaa kauemmas, mieti voitko vähentää lentokilometrejä yhdistämällä reissut, ja ottamalla välipysähdyksiä matkan varrella.

Vähentäkää jätekuormaa. Kierrätyksen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Kaikkein tehokkain tapa pelastaa delfiinit on kuitenkin vähentää jätteen tuottamista kokonaan. Tiedättekö kuinka paljon jätettä toimistonne tuottaa vuositasolla, ja lajitteletteko sen? Ottakaa selvää, ja suunnitelkaa jätehuolto!

  • Hankkiutukaa eroon post-it lapuista, korvatkaa ne Whiteboardeilla. Vähetäkää tulostamista ja paperinkäyttöä esimerkiksi kiintiöillä.
  • JAKAKAA! Kaikki vanhoista toimistohuonekaluista ylijäämäsafkoihin kannattaa pistää kiertoon. Perustakaa toimistolle kierrätystaulu, tai Slack-ryhmä, jossa voitte kierrättää tavaroita.   
  • Todelliset eko-ystävät eivät omista edes toimistoa yksin, vaan jakavat myös sen. Esimerkiksi co-working tilat ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto. Kun suuri joukko jakaa tilat ja välineet, syntyy vähemmän jätettä ja säästyy energiaa!

Vaihtakaa toimiston sähkö vihreään. Tärkein sähköön liittyvä ekoteko on tietenkin sen kulutuksen vähentäminen. Vaihtamalla toimistosi sähkön vihreään versioon, voit kuitenkin vähentää ympäristön kuormitusta merkittävästi.

Käyttäkää näkyvyyttänne aktivoitumalla ympäristö-asioissa somekanavissanne.  Tämä voi olla ympäristön lisäksi arvokasta myös yrityksellenne: etenkin milleniaalit näyttävät arvostavan ympäristöystävällisiä brändejä.

Lähteet:

http://www.ekotuki.fi/ekotoimisto/

https://www.nature.com/articles/nature13959

https://www.sitra.fi/uutiset/suomalaisten-ymparistotietoisuus-siirtyy-hitaasti-sanoista-tekoihin/

MOW on co-working tila, jolle ympäristö on tärkeä. Poikkea testaamaan! www.mow.fi